Lluitem contra el canvi climàtic, el maltractament animal i la pèrdua de la cultura alimentària.
Les vaques no són bones productores de llet. La ramaderia lletera tradicional té efectes devastadors per al medi ambient, ja que drena recursos del planeta i emet gasos d'efecte hivernacle, a més d'infligir una infinitat de crueltat als animals i posar en risc la salut humana. Està clar que no podem continuar produint proteïnes amb aquest mètode ineficient i perjudicial, sobretot perquè la nostra població creix, i la demanda de proteïnes animals augmenta a la mateixa velocitat.
Mitjançant la fermentació de precisió, crearem productes lactis idèntics als que provenen d'una vaca, però aquest cop sense vaca a la vista. Això ens permetrà gaudir de bons formatges i gelats cremosos sense remordiments.
Què fem a Real Deal Milk?
Convertim les cèl·lules de llevat en mini màquines de producció de proteïnes, obtenint així les proteïnes que es troben a la llet de vaca mitjançant el procés de fermentació de precisió. Això ens permet obtenir un gran ventall de productes lactis sense animals i proporcionar a la indústria vegana un competidor que es pot guanyar el respecte dels amants del formatge i sostenir la nostra rica cultura alimentària mentre avancem cap a un futur més sostenible.
La fermentació de precisió no és una tecnologia nova i aterridora; existeix des de fa anys. Si heu menjat formatge, el més probable és que ja hagueu consumit productes de la fermentació de precisió. Des del 1990, els enzims utilitzats per a la fabricació de formatge es produeixen mitjançant aquest mètode (GFI. 2018). Ara, la fermentació de precisió està cobrant un interès creixent a tot el món, amb empreses que treballen en la fabricació de diversos productes animals a través d'aquest mètode, des d'ous i bacó fins a aliments per a mascotes i seda. És un procés extremadament versàtil.
Com funciona la fermentació de precisió?
La fermentació de precisió consisteix en canviar els animals grans per cèl·lules diminutes. Vet aquí un breu resum de com la fem servir per a fabricar llet de vaca:
Agafem l'ADN de les vaques que codifica les proteïnes de la llet: la caseïna i el sèrum. Podem trobar-ho en una base de dades, així que no cal anar al camp a cercar una vaca.
Inserim l'ADN en cèl·lules de llevat i les cultivem en tancs de fermentació (com per a la cervesa!).
Les cèl·lules de llevat llegeixen l'ADN com si fos propi i produeixen les proteïnes desitjades.
Aquestes proteïnes es recullen i es purifiquen.
Els altres components (greixos, sucres, vitamines i minerals) són més fàcils d'obtenir, i les plantes ofereixen recursos valuosos.
Suspenem tots els components en aigua i, així, obtenim llet de vaca cultivada.
No ens limitem a la llet. De fet, el nostre primer producte serà el formatge. Amb la fermentació de precisió, es pot obtenir qualsevol altre producte lacti. A més, aquesta tecnologia també ens dona el poder de dissenyar els productes lactis exactament com desitgem. Si no volem lactosa, no n’hi afegim; si volem vitamines addicionals, les afegim. Això fa que sigui un procés fàcilment ajustable.
Per què necessitem Real Deal Milk?
Les vaques són destructives i ineficients. És una bogeria que criem un animal de 800 quilograms que emet gasos d'efecte hivernacle, que devora la terra i l'aigua i que requereix grans quantitats d'aliment, tot això per produir llet. La fermentació de precisió ofereix un mètode de producció làctia superior en tots els aspectes.
Gasos d'efecte hivernacle: podem reduir la quantitat d'emissions produïdes per la producció làctia, que actualment puja al 4% dels gasos d'efecte hivernacle mundials (FAO. 2010). Les vaques produeixen grans quantitats de metà, un gas d'efecte hivernacle. Per tant, suprimir-les disminuiria massivament la quantitat de metà emès a l'atmosfera.
Ús de l'aigua: la llet de vaca exigeix actualment 144 litres d'aigua per cada litre de llet (WWF. 2019), que es gasten principalment per regar tots els cultius per alimentar les vaques. Per tant, sense vaques per alimentar, la necessitat d’aigua disminuiria considerablement.
Ús de la terra: el bestiar i el seu aliment ocupen àrees immenses a tot el món, i augmenten contínuament mitjançant la destrucció dels boscos tropicals per alliberar més terreny.
Benestar dels animals: les vaques habiten en espais estrets i condicions de vida estressants i són contínuament prenyades només perquè el vedell sigui arrencat del seu costat després del naixement. Les seves vides són miserables i la seva esperança de vida natural, que és de 20 anys, es redueix a 6 (CIWF. 2012).
Resistència als antibiòtics: és una preocupació important per a la salut pública, i és també un risc creixent degut a l'ús massiu d'antibiòtics a la ramaderia.
Risc de pandèmia: un altre risc de mantenir els animals engabiats en espais petits i bruts és la propagació de malalties. La relació habitual i directa dels humans amb els animals comporta una oportunitat perfecta per a l'arribada de noves malalties zoonòtiques.
Gràcies a la fermentació de precisió, podrem produir lactis que ajudin en tots aquests aspectes: Millorar el planeta, la vida de les vaques i la nostra salut.
I les alternatives vegetals?
Les plantes són estupendes i qualsevol alternativa als productes d'origen animal és totalment acceptable. No obstant això, no poden estar a l'alçada dels lactis cultivats. Si mai has tastat el formatge vegà, estaràs d'acord que les plantes no sempre estan a l'alçada. A Real Deal Milk ens apassiona la cultura alimentària que s'ha creat i modelat al llarg de milers d'anys. Per això, a través dels lactis sense animals podrem mantenir aquests ingredients i receptes mentre avancem cap a un futur més sostenible. Així podrem menjar els aliments que ens agraden i amb els que hem crescut, però sense cap remordiment.
Aquesta indústria està cridada a fer Boom. RethinkX (2020a) prediu que el 2030 més de la meitat de les proteïnes es fabricaran mitjançant fermentació de precisió. D’aquí deu anys, veurem la sorpresa i la desaprovació a les cares de la gent quan un amic confessi que beu llet procedent de la mamella d'una vaca, mentre que ningú es sorprendrà en saber que el seu formatge va començar la seva vida en una cèl·lula de llevat.
Només cal esperar...
Referències
CIWF. 2012. The life of: dairy cows. https://www.ciwf.org.uk/media/5235185/The-Life-of-Dairy-cows.pdf
FAO. 2010. Greenhouse gas emissions from the dairy sector: A lifecycle assessment. http://www.fao.org/3/k7930e/k7930e00.pdf
GFI.2018. Cellular agriculture: An extension of common production methods for food. https://gfi.org/wp-content/uploads/2021/02/Cellular-Agriculture-for-Animal-Protein.pdf
RethinkX. 2020b. Precision Fermentation: What exactly is it? https://rethinkx.medium.com/precision-fermentation-what-exactly-is-it-7004eeaa798e
WWF.2019. Milk’s impact on the environment. https://www.worldwildlife.org/magazine/issues/winter-2019/articles/milk-s-impact-on-the-environment